Filtry do wody

Zakamienione urządzenia? Osadny na szkle? Niedotyte naczynia? Wysokie rachunki za Prąd ?

Twarda woda jest bardzo niekorzystna, szczególnie w gastronomii i hotelarstwie. Kamień wytrącający się z wody podczas suszenia, podgrzewania, gotowania i odparowywania jest szkodliwy dla urządzeń mających kontakt z wodą lub parą. Kamień jest doskonałym izolatorem ciepła. Kiedy osadza się na elementach grzejnych, tworzy trwałą izolację termiczną, co skutkuje zwiększonym zużyciem energii elektrycznej – 1mm osadu z kamienia zwiększa koszty zużytej energii o 10%. Związki Ca i Mg reagują z detergentami tworząc osad, który nie bierze udziału w procesie mycia oraz prania. Dlatego myjąc w miękkiej wodzie oszczędzamy od 30% do 70% detergentu.

 

ROZWIĄZANIE PROBLEMU Z KAMIENIEM

Zmiękczanie wody jest procesem stosowanym do usunięcia z wody wszystkich związków wapnia i magnezu, które odpowiedzialne są za twardość wody.

Miękka woda doskonale chroni urządzenia, które mają kontakt z gorącą wodą lub parą przed osadzeniem kamienia. Zwiększa efektywność i wydłuża żywotność urządzeń używanych w gastronomii, takich jak: ekspresy do kawy, zmywarki do szkła i naczyń, czajniki, dyspensery wody, warniki, kostkarki do lodu, piece konwekcyjno-parowe, bojlery, centralnego ogrzewania, armatury sanitarnej, instalacji wodnej. Używanie miękkiej wody również przyczyni się do dwukrotnego zmniejszenia zużycia detergentu zarówno podczas mycia w zmywarkach, mycia podłóg , sanitariatów oraz prania. Miękka woda wzmacnia działanie detergentu, tak więc trudne do usunięcia plamy czy zabrudzenia nie stanowią już problemu.

źródło: mijar.pl

 

Uzdatniacze do wody

  Mijar Brita Purity Brita Purity C
 
  pobierz katalog pobierz katalog pobierz katalog

 

 
EnergiaOdnawialna

© 2024 Wizard Łukasz Matyjewicz

projekt i wykonanie: Artneo