Zakamienione urządzenia? Osadny na szkle? Niedotyte naczynia? Wysokie rachunki za Prąd ?
Twarda woda jest bardzo niekorzystna, szczególnie w gastronomii i hotelarstwie. Kamień wytrącający się z wody podczas suszenia, podgrzewania, gotowania i odparowywania jest szkodliwy dla urządzeń mających kontakt z wodą lub parą. Kamień jest doskonałym izolatorem ciepła. Kiedy osadza się na elementach grzejnych, tworzy trwałą izolację termiczną, co skutkuje zwiększonym zużyciem energii elektrycznej – 1mm osadu z kamienia zwiększa koszty zużytej energii o 10%. Związki Ca i Mg reagują z detergentami tworząc osad, który nie bierze udziału w procesie mycia oraz prania. Dlatego myjąc w miękkiej wodzie oszczędzamy od 30% do 70% detergentu.
ROZWIĄZANIE PROBLEMU Z KAMIENIEM
Zmiękczanie wody jest procesem stosowanym do usunięcia z wody wszystkich związków wapnia i magnezu, które odpowiedzialne są za twardość wody.
Miękka woda doskonale chroni urządzenia, które mają kontakt z gorącą wodą lub parą przed osadzeniem kamienia. Zwiększa efektywność i wydłuża żywotność urządzeń używanych w gastronomii, takich jak: ekspresy do kawy, zmywarki do szkła i naczyń, czajniki, dyspensery wody, warniki, kostkarki do lodu, piece konwekcyjno-parowe, bojlery, centralnego ogrzewania, armatury sanitarnej, instalacji wodnej. Używanie miękkiej wody również przyczyni się do dwukrotnego zmniejszenia zużycia detergentu zarówno podczas mycia w zmywarkach, mycia podłóg , sanitariatów oraz prania. Miękka woda wzmacnia działanie detergentu, tak więc trudne do usunięcia plamy czy zabrudzenia nie stanowią już problemu.
źródło: mijar.pl
Mijar | Brita Purity | Brita Purity C | |
pobierz katalog | pobierz katalog | pobierz katalog |
© 2025 Wizard Łukasz Matyjewicz
projekt i wykonanie: Artneo